Vi hylder nordens mange krimiforfattere

I mange år har nordiske krimiforfattere været højt elsket i hele verden. Deres gode historier, spændende plot og unikke personligheder har gjort dem utroligt populære. I norden har vi især to forfatterskaber, der har gjort sig bemærket. Det ene er Jussi Adler-Olsen og det andet er Camilla Läckberg.

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen er født i Danmark i 1950 og er uddannet journalist. I 2006 udgav han sin første krimi om Carl Mørck og Afdeling Q. Bøgerne om Afdeling Q er en serie på i alt seks bøger, der handler om en gruppe efterforskere, der arbejder med sager, der aldrig er blevet opklaret. Bøgerne er blevet meget populære, både i Danmark og i udlandet, og Jussi Adler-Olsen er i dag en af Danmarks mest læste forfattere.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg  er født i Sverige i 1974 og er uddannet civiløkonom. Hendes første krimi om Erica Falck og Patrik Hedström udkom i 2001 og siden er der kommet i alt 13 bøger i serien. Bøgerne handler om to politiefterforskere, der bor i en lille svensk by, og som ofte støder på mordgåder, der ryster byens beboere. Camilla Läckberg er i dag en af Sveriges mest læste forfattere og hendes bøger er oversat til mange sprog.

Hvorfor er vi vilde med krimier her i norden?

Mange krimiforfattere har fundet inspiration i deres hjemland. De fleste af Jussi Adler-Olsens bøger foregår i Danmark og Camilla Läckbergs bøger foregår i den svenske by Fjällbacka, som er baseret på forfatterens barndomsby. De fleste af bøgerne er spækket med lokale referencer, og det giver læserne en god fornemmelse af, hvordan livet er i norden.

Hvilke andre nordiske krimiforfattere er der?

I norden er der utroligt mange gode krimiforfattere, og vi har ikke nævnt dem alle. I Danmark har vi f.eks. også Lene Kaaberbøl, Sara Blædel og Michael Katz Krefeld. I Sverige kan vi nævne Stieg Larsson, Håkan Nesser og Hjorth Rosenfeldt. De er alle, hvad vi kan kalde eliten af nordiske krimiforfattere, og hvis du ikke allerede kender dem, så er det bare med at komme i gang.

Hvad skal du læse?

Hvis du er nybegynder indenfor krimigenren, så kan de to forfattere, som vi har nævnt her, være et rigtigt godt sted at starte. Hvis du synes, at det er kedeligt at læse den samme forfatter, så kan du også prøve at læse en krimi fra en anden nordisk forfatter. De fleste krimiforfattere fra norden er nemlig også populære i udlandet og derfor er der stor chance for, at du kan finde dem på dit lokale bibliotek.